Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 

Αμφισβήτηση και Πολιτισμικός Πεσιμισμός: Στα ίχνη της ταυτότητάς μας  Μυρσίνη Ζορμπά, 15/12/2009 «Αμφισβητήστε μας» είχε πει σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του σε διανοούμενους και καλλιτέχνες ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1984. «Αρχίσαμε και πάλι να αμφισβητούμε» δήλωσε ο νέος υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στην ομιλία του στα εγκαίνια του φεστιβάλ
Σε αναμονή ενός οράματος Μυρσίνη Ζορμπά, 24/09/2009 Για τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της πολιτισμικής πολιτικής γράψαμε τακτικά όλα τα τελευταία χρόνια στη Μεταρρύθμιση, έχοντας κάνει και πρόσφατα τη θλιβερή απογραφή τους.
Πολιτισμός:Πέντε χρόνια που κανείς δεν θέλει να θυμάται Μυρσίνη Ζορμπά, 31/03/2009 Αναλαμβάνοντας το εις διπλούν αξίωμα του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού το 2004, ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για «προτεραιότητα στον πολιτισμό» και «οραματική πολιτική» της κυβέρνησης. Αρκούσε βέβαια μια ματιά στο επικίνδυνα ερασιτεχνικό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, για να αντιληφθεί κάποιος ότι τα λόγια δύσκολα θα μετατρέπονταν σε πράξη.
Ηγεμονία και μετα-ηγεμονία στις Πολιτισμικές Σπουδές. Θεωρητική και πολιτική διαδρομή της Γκραμσιανής έννοιας Μυρσίνη Ζορμπά, 18/02/2009 Η έννοια της ηγεμονίας είναι ίσως η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη από τις γκραμσιανές έννοιες κι αυτό οφείλεται στο στρατηγικό της χαρακτήρα. Προσφέροντας έδαφος
Τι μπορεί να μας γεννήσει πλούσια συναισθήματα; Μυρσίνη Ζορμπά, 30/01/2009 Στην πιο δύσκολη φάση της Μεγάλης Κρίσης του ’29 στην Αμερική, κι ενώ η κυβέρνηση Ρούσβελτ προσπαθούσε να εφαρμόσει ένα Ομοσπονδιακό Σχέδιο για την υποστήριξη των Τεχνών, αρκετοί Αμερικανοί καλλιτέχνες έβλεπαν στο κίνημα των τοιχογραφιών του γειτονικού Μεξικού τη δυναμική μιας νέας δημοκρατικής, ριζοσπαστικής τέχνης.
Οικονομική κρίση και πολιτιστική πραγματικότητα Μυρσίνη Ζορμπά, 15/11/2008 Μάθαμε να σκεφτόμαστε με το διανοητικό σχήμα «βάση-εποικοδόμημα» και αυτό ισχύει ακόμη, όχι τόσο σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ασχολούνται με την πολιτιστική πραγματικότητα, όσο σε κείνους που διατηρούν μιαν εξιδανικευμένη, ρηχή έννοια της κουλτούρας, νομίζοντας πως δεν είναι ουσιαστικά τίποτε περισσότερο από τις Τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά.
Φθινόπωρο Μυρσίνη Ζορμπά, 30/09/2008 Το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας πίσω του λίγες έντονες στιγμές: μια ανανεωμένη Πίνα Μπάους με τον «Ορφέα και Ευριδίκη», μια υπέροχη Φιόνα Σο σε επανάληψη των περσινών «Ευτυχισμένων Ημερών» του Μπέκετ, τον Λέοναρντ Κοέν να ραγίζει καρδιές καθώς μας κύκλωνε με τη φωνή του, ξετυλίγοντας τραγούδια που μιλούν για ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους,
Πανω στα «βράχια» της αλληγορίας Μυρσίνη Ζορμπά, 29/02/2008 Θέατρο Φ. Ντοστογιέφσκι Η ήμερη, θέατρο της οδού Κυκλάδων Ευγένιος Ο’ Νιλ Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα, Απλό θέατρο Λαέρτης Βασιλείου Ένας στους δέκα,
Οι επτά «ευχές» της ΝΔ Μυρσίνη Ζορμπά, 15/02/2008 Ο δημόσιος χώρος διευρύνεται και ανασυντίθεται μέσα από ραγδαίες πολυκεντρικές και υβριδικές διαδικασίες, συνδυασμούς απτών και άυλων στοιχείων, με εθνικές και μεταεθνικές χωροχρονικές ασυμμετρίες. Αναπτύσσει, ενσωματώνει και προσφέρει δυνατότητες επικοινωνίας και έκφρασης σε ολοένα περισσότερους, άτομα και ομάδες, προκαλώντας διαρκώς νέες συσσωματώσεις, αλλά και παράγοντες εμπορευματοποίησης,
Ποιοι αλήθεια είμαστε; Ούτε GRECO ούτε ΝΟΝΟΣ Μυρσίνη Ζορμπά, 18/12/2007 Γιάννης Σμαραγδής El Greco Όλγα Μαλέα - Νίκος Παπανδρέου Πρώτη φορά νονός Βλέπω τον Greco του Σμαραγδή σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια μέσα σε λίγες εβδομάδες, το έργο βλέπεται ευχάριστα, πλούσιο σε εικόνες και χρώματα, μεγάλη παραγωγή χολιγουντιανού τύπου.
Καταστροφές, Ευτυχισμένες μέρες, Καταστροφές Μυρσίνη Ζορμπά, 29/10/2007 Destroy Athens 1η Biennale της Αθήνας Σάμιουελ Μπέκετ Ευτυχισμένες μέρες Σκηνοθεσία Deborah Warner Πρωταγωνίστρια Fiona Shaw Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου Ετεροτοπίες 1η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Μετά τις φωτιές,
Από την τελετή στέψης στο σύγχρονο διακύβευμα Μυρσίνη Ζορμπά, 27/10/2007 Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μέσα σε τέσσερα χρόνια από την προ-πολιτική διαδικασία της τελετής στέψης, στη μετα-πολιτική διαδικασία εκλογής προέδρου από την κοινωνία. Πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο, που αν ευοδωθεί, θα σημαίνει τη ριζική ανασύσταση της παράταξης, αλλά περικλείει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα του διχασμού της.
Το «πολιτιστικό όραμα» του πρωθυπουργού ναυάγησε στα ρηχά του σκανδάλου Μυρσίνη Ζορμπά, 2007
Κυβερνώ σαν ΝΔ- «Πεθαίνω σαν χώρα» Μυρσίνη Ζορμπά, 12/09/2007 Λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών τον περασμένο Αύγουστο, ο Γ.Γ. του ΥΠΠΟ εγκαινίαζε την έκθεση «Τάματα και θάματα», στην Κέρκυρα. Οι συνειρμοί οδηγούσαν κατευθείαν στη διακυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας στο σύνολό της, αλλά και ιδιαίτερα στις επιδόσεις της στο υπουργείο Πολιτισμού. Με υπουργό τον Κ.
Το δάσος, τα δέντρα και το μήνυμα Μυρσίνη Ζορμπά, 29/07/2007 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Καμένη Πάρνηθα, Πλατεία Συντάγματος, Κυριακή 8 Ιουλίου Βιβλία Jurgen Habermas, Η εποχή των μεταβάσεων, μετ. Μαρία Τοπάλη, εκδ. scripta Γκύντερ Γκρας, Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι, μετ. Τούλα Σιετή, εκδ. Οδυσσέας Σωτήρης Δημητρίου, Τα οπωροφόρα της Αθήνας, εκδ.
Ανισότητες και διακρίσεις στον πολιτισμό Μυρσίνη Ζορμπά, 30/06/2007 Όταν οι Ζουλού βγάλουν έναν Τολστόι, θα τους διαβάσουμε. Ρaul Bellow Η παιδεία, ο ελεύθερος χρόνος, η κουλτούρα, είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να απολαύσει και η εργατική τάξη, ώστε κάθε άντρας να είναι ένας “gentleman”. T. S. Marshal Η ιδέα της ιδιότητας του πολίτη, του T. S.
Πολιτισμικός πληθωρισμός Μυρσίνη Ζορμπά, 31/05/2007 ΔΟΚΙΜΙΟ * Άκης Γαβριηλίδης, Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού - Ρίτσος-Ελύτης-Θεοδωράκης-Σβορώνος, futura ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ * Βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού (επανάληψη) ΣΙΝΕΜΑ * Γιάννης Οικονομίδης, Ψυχή στο στόμα,
Πολιτιστικοί πόλεμοι Μυρσίνη Ζορμπά, 31/03/2007 Φιλμ: * Οι 300, βασισμένο στο κόμικ του Φρανκ Μίλερ, σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ Video game PlayStation Portable: *Οι 300 - Πορεία προς τη Δόξα Σχολικό βιβλίο: *Μαρία Ρεπούση, κ.ά.
Δυο βιβλία και δυο ταινίες για τη σχέση ατόμου και πολιτικής Μυρσίνη Ζορμπά, 30/01/2007 Alain Renaut: «Τι είναι δίκαιη πολιτική;» Πόλις, 2006. Sylvie Mesure, Alain Renaut: «Alter Ego, Τα παράδοξα της δημοκρατικής ταυτότητας» Πόλις, 2005. Και τα δυο σε μετάφραση Φρ. Στεφοπούλου και εισαγωγή-θεώρηση Βασ. Βουτσάκη. Κεν Λόουτς: «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι».
Μια απειλή για την κοινωνική συνοχή Μυρσίνη Ζορμπά, 30/11/2006 Τα τελευταία χρόνια έχει εξοριστεί, ουσιαστικά, από το δημόσιο διάλογο η πολύτιμη ματιά των κοινωνικών επιστημών στην παρακολούθηση της καθημερινής ζωής - κι αυτό δημιουργεί σημαντικό κενό στον τρόπο που βλέπουμε, ως κοινωνία, τον εαυτό μας και τους άλλους.
Ποιά Πολιτιστική πολιτική; Μυρσίνη Ζορμπά, 10/09/2006 Δεν απομένει πολύς χρόνος για την εκπνοή του Γ΄ ΚΠΣ και, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πολιτισμό, καμία είδηση δεν υπάρχει από το Υπουργείο πολιτισμού σχετικά με τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις του επόμενου.
Η χαμένη τιμή της πολιτιστικής πολιτικής Μυρσίνη Ζορμπά, 04/07/2006 «Υπάρχει μαύρη τρύπα. Υπάρχουν επιμέρους τρυπούλες που γίνονται μια πολύ μεγάλη τρύπα.» Γ. Βουλγαράκης, υπουργός Πολιτισμού Στις αρχές Ιουνίου, ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης, κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους για έναν απολογισμό των τεσσάρων μηνών παρουσίας του στο υπουργείο και αναγγελίας των σχεδίων του.
Κουλτούρα και οικονομία Μυρσίνη Ζορμπά, 01/03/2006 Η σχέση κουλτούρας και οικονομίας αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης, του πολιτιστικού τουρισμού, της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πολιτιστικής βιομηχανίας
Οι ιδέες στη βάση της νέας πολιτιστικής ατζέντας Μυρσίνη Ζορμπά, 17/12/2005 Στη Βοσνία ή το Μπέλφαστ, η κουλτούρα δεν είναι μόνο η κασέτα που βάζει κανείς στο κασετόφωνό του. Είναι αυτό εν ονόματι του οποίου σκοτώνει. Τέρι Ίγκλετον,
Πρωθυπουργείο Πολιτισμού…Ετσι, δίχως πρόγραμμα Μυρσίνη Ζορμπά, 10/11/2005 Η αγαπημένη όλων μας ποιήτρια Κική Δημουλά ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές από τον πρωθ-υπουργό πολιτισμού να ρίξει μακρύτερα το ακόντιο. Αλίμονο αν οι ποιητές δεν οραματίζονταν έναν κόσμο που θα εμπνέεται από τον πολιτισμό και δεν παρίσταναν πού και πού ότι πιστεύουν στις υποσχέσεις. Με τη σειρά του, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για «προτεραιότητα στον πολιτισμό» και «οραματική πολιτική».
Ανάμεσα στο έξω και το μέσα Μυρσίνη Ζορμπά, Εντευκτήριο 2008 Διαβάζω και ξαναδιαβάζω συχνά το ποίημα της Κικής Δημουλά «Μια μετέωρη κυρία», από τη συλλογή της Επί τα ίχνη, εκδόσεις Φέξη 1963. Ο εκδοτικός οίκος και η εποχή της δημοσίευσης ανακαλούν υποχρεωτικά τη σύντομη πολιτιστική Άνοιξη του ’60

design by netsupport.gr