Kρίση και η αποδόμηση του πολιτικού / Ν. Γ. Γεωργαράκης, Ν. Δεμερτζής (επιμ.) / ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – Gutenberg, 2015Ο τόμος του ΕΚΚΕ σε επιμέλεια Ν. Γεωργαράκη και Ν. Δεμερτζή συγκεντρώνει αναλύσεις 34 συγγραφέων, συνθέτοντας ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την περίοδο της κρίσης από το 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015 (εκλογές). Εξαιτίας των πυκνών και καταιγιστικών γεγονότων, των ανατροπών και της καθημερινής έντασης στην ειδησεογραφία, η περίοδος αυτή κινδυνεύει –όσο απομακρύνεται ως παρελθόν– να νεφελοποιείται και να απλοποιείται μανιχαϊστικά σε στερεότυπα σχήματα, προσαρμοσμένα στις μετέπειτα πιο πρόσφατες εξελίξεις και τις εκάστοτε επίκαιρες πολιτικές ερμηνείες της συγκυρίας. Γι αυτό και ο τόμος αποτελεί στέρεο σημείο αναφοράς με τις αναλύσεις και την πολυφωνία του προβληματισμού των συγγραφέων του, καθώς διαθέτει οργανωμένα στα κεφάλαιά του τα μεγάλα διακυβεύματα αυτής της πενταετίας, εκκινώντας από την αποδόμηση και τις μεταμορφώσεις του πολιτικού, τα κόμματα, τις εκλογικές αναμετρήσεις και την κοινωνία πολιτών και φτάνοντας στους μετασχηματισμούς της δημόσιας πολιτικής μέσα από την ανάλυση της οικονομικής κρίσης, των ΜΜΕ και των θεσμών.
Category Archives: Βιβλιοκρισίες
ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ τεύχος 105-Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής
Όλγα Σουφλιά
Καταργήσεις φορέων, συγχωνεύσεις οργανισμών, απολύσεις εργαζομένων και δραματικές μειώσεις στο ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων: επιπτώσεις της λεγόμενης οικονομικής κρίσης που ασφαλώς πλήττει και το χώρο του πολιτισμού· μιας κρίσης που – σε συνδυασμό με τη επικρατούσα στρεβλή θεώρηση του πολιτισμού ως είδους πολυτελείας και την αμηχανία που προδίδουν οι συνεχείς μεταβολές στη μορφή του αρμόδιου Υπουργείου- προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας. Και κυρίως εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για το περιεχόμενο, το ρόλο και τον τρόπο άσκησης της πoλιτιστικής μας πολιτικής.
Αυτά τα ερωτήματα απαντά –με αξιοσημείωτη ευθύτητα και ρεαλισμό- η Μυρσίνη Ζορμπά στο βιβλίο της Πολιτική του Πολιτισμού-Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Tο μουρμουρητό του πολιτισμού σήμερα- του Γιώργου Τζιρτζιλάκη-Chronosmag.eu- Σεπτέμβριος 2014
Πολιτική και πολιτισμός είναι το θεματικό ζεύγος που αναδεικνύει ήδη από τον τίτλο του το βιβλίο της Μυρσίνης Ζορμπά. Εδώ καταθέτουμε σημειώσεις στο περιθώριο του βιβλίου και το παράδειγμα της αμοιβαίας σύντηξης της «δύσκολης» υψηλής και λόγιας κουλτούρας με τις νεότερες, και τις παραδοσιακές, μορφές λαϊκού πολιτισμού. Ίσως σε μερικούς οι έννοιες αυτές να είναι ελκυστικές και δυναμικές αλλά σε άλλους μπορεί να φαίνονται αμήχανες ή ακόμη και κουραστικές, με τον τρόπο που τις συζητάμε και τις θέτουμε εν έργω. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο χάρισμα του βιβλίου, το οποίο γίνεται περισσότερο διακριτό στην ενότητα που αφορά τις «πολιτικές του πολιτισμού» από τη δεκαετία του 1950 και μετά, στην Ελλάδα. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη συμβολή του βιβλίου επειδή ακριβώς συστηματοποιεί, συγκρίνει και ερμηνεύει δεδομένα και τεκμήρια με ευρηματικό τρόπο.
Ο πολιτισμός χωρίς παρωπίδες-Γιώργου Ν. Περαντωνάκη-Book press 11.8.2014
Αν ήμουν σοβαρός Υπουργός Πολιτισμού, θα διάβαζα αυτό το βιβλίο. Αν ήθελα να ασκήσω σε βάθος πολιτική στον χώρο του πολιτισμού, θα προσπαθούσα να συλλάβω τι μπορεί να κάνει η πολιτεία σ’ αυτόν, κινούμενη μακριά από τη λογική της χειραγώγησης ή της εγκατάλειψης. Η Μυρσίνη Ζορμπά γράφει –ύστερα από χρόνια ενασχόλησης με τη σχέση των κυβερνητικών πρακτικών και του πολιτισμού– ένα βιβλίο με το οποίο ανιχνεύει συστηματικά τις δυνατότητες για άσκηση στιβαρών πολιτικών στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.
http://www.bookpress.gr/kritikes/koinonia/zormpa-mursini-patakis-politiki-tou-politismou