«The Culture that Connects Us» της Google Arts & Culture και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Είναι χαρά μου να απευθύνω χαιρετισμό στην πρώτη εκδήλωση της Google με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακοινώνεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Google, που γιόρτασε πρόσφατα τα εικοστά γενέθλιά της, ήταν καταρχήν το πνευματικό προϊόν δύο μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι δημιούργησαν το μακρινό 1998 την καλύτερη μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ. Η Google κατάφερε να γίνει η αγαπημένη επιλογή αναζήτησης και έρευνας στον κόσμο του διαδικτύου, προωθώντας τον πλουραλισμό, άρα και την δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση σε πολλαπλά επίπεδα γνώσης ενισχύει τα επιχειρήματα στον διάλογο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα και στους μη έχοντες να εμβαθύνουν στην γνώση.

Οι χρήστες πλέον, μέσω του πληκτρολογίου τους, μπορούν να ταξιδεύσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και να εμπνευστούν από την ποικιλία και την διαφορετικότητα ή να βρουν κοινά σημεία και επιρροές.

Η Google δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική πλατφόρμα Google Arts and Culture, ώστε σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς να φέρει την πολιτιστική κληρονομία στο διαδίκτυο. Ένα έργο που δίνει την δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην τέχνη και στον πολιτισμό, δηλαδή όχι μόνο σε εκθέματα αλλά και σε έργα τέχνης σφραγισμένα για το ευρύ κοινό για λόγους προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εξαιρετικές νωπογραφίες της πηγής Πειρήνης στην Αρχαία Κόρινθο. Η πλατφόρμα αυτή, στοχεύει στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές, όπως έγινε και με την πανέμορφη Παλμύρα που αποτυπώθηκε προ της καταστροφής της στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ο οποίος ταλανίζει την Συρία.

Η συνεργασία της Google με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός που μας ενώνει», δείχνει την δύναμη που έχει η τεχνολογία στην προστασία και προβολή της κληρονομιάς μας, αλλά και την προσέλκυση της νέας γενιάς, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Matt Mullenweg, ιδρυτή της WorldPress: «Technology is best when it brings people together».

Στην Ελλάδα η πλατφόρμα της Google Arts and Culture συνεργάζεται με 11 πολιτιστικούς φορείς. Ψηφιοποίηση των συλλογών του Μουσείου της Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη και των παραρτημάτων του, του Νομισματικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία είναι κλειστή λόγω εργασιών, ακόμη και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στην Ιερά Μονή του Άγιου Ιωάννη στην Πάτμο, είναι μόνο μερικοί από τους καρπούς αυτής της σύμπραξης, που προσφέρονται σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Εμείς, ως Υπουργείο Πολιτισμού, εργαζόμαστε για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όσον αφορά την διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας, συνεισφέροντας στη διάσωση και τεκμηρίωση του πολιτιστικού μας αποθέματος μέσω της ψηφιοποίησης και στην προβολή του σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι αφενός μεν η παροχή δυνατότητας πληροφόρησης, πρόσβασης σε νέες μορφές γνώσεων και εκπαίδευσης, αφετέρου δε η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Υιοθετούμε, όμως, και τα προφητικά λόγια του Christian Lous Lange, «Technology is a useful servant but a dangerous master». Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να θέτει το πλαίσιο και τα όρια συνεργασίας με τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουμε τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των σύγχρονων δημιουργών. Επί αυτού του νομοθετικού πλαισίου απαιτούνται ακόμη σοβαρές νομοθετικές και τεχνικές διεργασίες, ιδιαίτερα στα άρθρα 11 και 13, τα οποία είναι γνωστά στο ευρύ κοινό με την ορολογία «link tax» και «upload filter». Είναι βέβαιο ότι εταιρίες όπως η Google θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες τεχνολογικές πλατφόρμες, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα των σύγχρονων δημιουργών να προστατεύονται εξίσου με την ελευθερία της έκφρασης.

Το πρόγραμμα της συνεργασίας της Google Art and Culture με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Ο Πολιτισμός που μας ενώνει» θέτει σε ορισμένα μέρη του, έστω και όχι ρητά, τα ερωτήματα περί πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και Ευρωπαϊκούς δημιουργούς του Youtube να εκφράσουν τι σημαίνει Ευρωπαϊκή κληρονομία για αυτούς. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την προσπάθεια προσέλκυσης της νέας γενιάς στον πολιτισμό μέσω της τεχνολογίας και, στο μέτρο του δυνατού, θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.